torsdag den 26. marts 2009

Pølsehorn, afklaring eller forvirring?

Et stk særdeles vellykket pølsehorn. 2dl vand
2½dl A38
50g gær
10g FiberHusk
10g Rapsolie
5g Salt
5g Sukker
50g Quinuamel
50g Rismel
150g Doves Farm white bread flour
250g Grøn Finax blanding (grovmel blanding)
45g Gulerod
Dejen æltes i køkkenmaskinene 10-15min. Hviler 30 min og æltes igen i 10 min. Dejen deles i 16 klumper. Dejen er som fars, og formes bedst med lidt olie på hændene. Klappes plade og lav lille pandekage som pølsen pakkes ind i.
Hornene hæver yderligere 30 min. Bages i ovnen 20-25min ved 200 grader. Kan fryses.
Nam nam og velbekommen.


Ja, altså en egentlig afklaring har jeg ikke på cøliakispørgsmålet. Lægen har ringet tilbage om gliadin var faldet fra 0,16mmol/l til 0,12mmol/l, og vævstypen var ikke den forventede HLA-DQ2 (DQ8), men en helt 3.
Lægen (overlæge!) mente, at det var en atypisk cøliaki (pga. blodprøverne responderede på den glutenfrikost og mine gener er forsvundet. Men han tilføjede også, at det kunne blive svært at få tilskud fra kommunen pga. biopsien ikke var klokkeklar. Så han tilbød jeg kunne få taget en ny biopsi. Nej tak sagde jeg pænt ;-).
Har nu fået en henvisning til diætist 16 april, i samarbejde med hende skal jeg finde ud af, hvordan/om vi skal søge tilskudet og lære mere om den glutenfrikost.

søndag den 15. marts 2009

Når livet er i vejen eller vejen er i livet!

venter igen igen. Tidligst tirsdag får jeg svar på en blodprøve omkring vævstype og cøliakiprøver. Og derefter skal jeg tale med overlægen omkring tildkud fra kommunen eller je. Vores økonomi kan godt mærke at glutenfrikost er dyrere end glutenholdig kost. Så jeg håber meget på at overlægen vil søge hos kommunen.

I mellemtiden vil jeg delel denne geniale kage med jer. Pt. det bedste glutenfrie bageresultat.

Æbletærte (men andre frugte/bær kan også bruges)

150g margarine
125g sukker
3 æg
1 tsk. bagepulver
165g rød finax melblaning (eller anden lys melblanding)
25g rismel
75g mørk hakket chokolade
1 dl æblejuice
2-3 æbler (skrællet, hvert æble skåret ud i ca. 12 stykker)
Mandelflager og lidt sukker til drys

Æg og sukker piskes luftigt, margarinene blandes i. De tøre ingredienser blades i en skål og vendes i de våde varer. Æblejuice og chokolade hældes i som det sidste.
Dejen hældes i en smurt springform eller tærte form (stor). Dejen hviler 5 min.
De skrællede æblestykker presses godt ned i dejen i valfrit mønster. Drys med mandelflager.
Bages ved 165-175C i 35-45 min. til den er gylden.
Velbekommen

Pastaen fra sidste uge blev forrestne god, lidt tyk men smagte faktisk ret godt.

søndag den 1. marts 2009

Stilhed eller storm?

Sorry, der har været så stille, men der er sket ting og sager.
Har fået svar fra lægen midt i sidste uge, men kun et halvt svar. Biopsierne viste "pletvise forandringer", dvs. Cøliaki i tidlig stadie. Det betyder jeg måske ikke er berettiget til tilskud fra kommunen (og det er er ikke godt - for glutenfri kost er dyrt). Lægen mente heller ikke det var en god ide at begynden med glutenkost igen nu min mave endelig var iorden. Han foreslog jeg fik taget min vævstype (blodprøve) for at se om jeg har en af to helt specifikke. Fordi patienter med cøliaki har oftere vævstyperne HLA-DQ2 eller –DQ8, end baggrundsbefolkningen (mere end 98% af cøliakipatienterne har en af de nævnte vævstyper). Får taget blodprøven på sygehuset imorgen og svar om ca 2 uger.
Skal prøve at lave boghvedepasta idag. Har ikke fået pasta i mere end 4 uger - vildt for mig som engang levede af pasta. Det er gået overraskende nemt.