fredag den 23. oktober 2009

Græskar og det mest nødvendige




















Ristede græskarkerner

Friske græskarkerner
Salt
Olie

Opvarm ovnen til 200C grader. Tøm græskar for kerner, fjern alt kødet fra kernerne.
I en gryde blandes kerner, vand og salt. 2½dl vand pr. 1½ dl kerner + ½ tsk. Salt eller mere hvis du kan lide dem saltede.
Koges i 10 minutter. Drænes og hældes i en tefal-belagt bradepande (ca. 1-2 spsk.).

Ristes i den varme ovn 10-20 min til ønskede sprødhed. Afkøles og nydes.


Græskarmuffins 20-25 stk


1½dl smør eller 4 spsk. olie
330g brunfarin
2 spsk. sukker
2 spsk. honning
2 spsk. sukker
4 store æg
1 spsk. vaniljesukker eller 2 tsk. Vanilje ekstrakt
2½dl græskarpureé*
500g glutenfrit mel
20g rismel/soyamel/boghvedemel alt efter ønske.
½ tsk. bagepulver
2 tak natron
1½ tsk. GfG (Gluten fri gluten fra OrgaN, kan undlades)
Græskarkrydderi ( ½ tsk. ingefærpulver; ½ tsk. stødte nelliker; ½ tsk. muskatpulver; 1 tsk. kanel)
2 tsk. FiberHusk
2½ dl kærnemælk (eller 2½dl mælk + 1 tsk. citronsaft som blades og står i 10 minutter)
2½ dl valnødder
Evt.2½ dl rosiner
* græskarkødet kommes i mikroovnen til det kan moses med en gaffel - 6-7 min afhængig af effekt.
------------------
Glasur
200g flødeost
25g smør
2dl flormelis
2 spsk. ahornsirup

Sæt ovnen til 175C grader.
Blend brunfarin, sukker, honning og smør/olie 2-3 minutter. Tilføj æg. Bland de tørre ting og bland dem i. Til sidst tilføjes nødder og rosiner. Bages i ovnen ca. 18 minutter.
Glasuren: blødt smør og flødeost blandes med mixer, tilføj sirup og flormelis. Alm. Glasur kan også bruges, denne er lidt sur i det og meget “tung” - smag og behag.



Og så til det mest nødvendige for en cøliaker; eller sagt med andre ord, mine grundingredienser:
Brown flour fra Doves farm (grov melblanding)
Rice flour fra Doves farm
White flour fra Doves farm (fin melblanding)
Majsmel
Schär Mix C (til kager) og Mix B (til franskbrød)
FiberHusk for at få noget fiber i brødet og det mætter mere
GfG fra OrgraN. GlutenFriGluten virker som gluten og gør dejen mere stabil og mindre krummende.
Rene havregryn fra Simper

lørdag den 17. oktober 2009

Glutenfrit fladbrød - pitabrød


Vil lige dele en opskirft med jer, som jeg er blevet ganske glad ved:
Fladbrød/pitabrød
5dl lunken vand
1 tsk Eddike
1 tsk honning el. sukker
1 pk. tørgær eller 25 g frisk
10g Fiber husk
40g Soyamel/boghvedemel/kikærtemel
1 tsk salt
80g Rismel
260g hvidt mel f.eks. fra Doves farm eller Finax

Bland det hele i røremaskinene. Hæver 15 min. Fugt fingrene og form fladebrød 6-10 stl afhængig af størrelse. Eller form med en fugtig spatel. Efterhæver 15 min og bages ca 15-20 min ved 200C. Tilsæt ev. lit kulør for at få det til at ligne "rigtig" brød mere.