lørdag den 12. januar 2013

Glutenfrit surdejsbrød i Römertopf / Stegeso

7½ dl vand
Frisk gær svarende til 3 ærter
1½ spsk. fiber Husk
2½ tsk. salt
75g  glutenfri surdej (kan undlades)
450g Rød Finax
250g Fulkornsrismel
½ spsk. Honning eller sirup efter behag.

Bland vand, gær og FiberHusk, rør det i 2-3 minutter og lad stå 3-5 min til det er som gele. Tilsæt honning og salt, rør mens melet tilsættes lidt efter lidt. Når det hele er tilsat, skal det røres minimum 10 min. gerne 15. Dejen skal være fast men klisteret, skal kun lige holde formen og flyde lidt ud når den får lov at stå. Lad det hævet ved stuetemperatur min. 12 timer. OBS det hæver til ca. 4 x dejens oprindelige størrelse, så det kræver en stor skål.  Hæld den luftige dej ud på et bagepapir med massere af mel fold dejen ind 2 gange, herefter skal den hæve i 2-3 timer igen (ikke i römertopf). Inden brug skal din römertopf som vanligt stå i vand 10-15 minutter. Sæt bund og låg ind i en KOLD ovn, og lad ovn og römertopf varmes op sammen til 250C. Lad den stå i ovnen 20 min ved fuld varme inden brug (uden vandt i naturligvis). Når den er klar kælder du forsigtigt dejen over i din römertopf, drys med mel på kanter og bunde inden dejen kommer i. Brødet bages med LÅG på i 50 min. V 250C. Herefter uden låg ved 230C i 20 minutter. Brødet afkøler på en rist og må først skæres når det er helt afkølet.

Man kan også brugen en ovnsfast gryde eller anden stegeso.