fredag den 27. maj 2016

Quinoa og Edamamebønne salat med avocado og mango

1½dl ukogt quinoa
2 dl edamamebønner (findes på frost)
1 avocado
1 mango
1 håndfuld friske basilikum, hakket
1 spsk. god olivenolie

Skyl quinoaen grundigt i koldt vand, kog i 15 min. ved svag varme. 1½ dl quinoa og 3 dl vand. 
Lad den køle af.
Skær mango og avocado i terne, hak basilikum, bland det med quinoaen og tilføj også de tøede edamamebønner og hæld olivenolien over.
Perfekt til madpakken eller som tilbehør til kød eller anden vegetarret.


Glutenfrie vegetar "kødboller"


Ca. 4 pers.
90g Gulerod (knoldselleri for en mere voksen version)
30g hasselnødder eller anden nød du kan lide
500g drænede kikærter (2 dåser)
1 løg
2 fed hvidløg
1 æg
1 spsk. oregano eller tørret basilikum.
½ tsk. salt + peber
3 spsk. gf. mel. Jeg brugte dog glutenfrie havreklid.

evt. ting til en tomatsovs.

Riv gulerødderne fint. I en foodprocessor hakkes nødder, kikærter, løg og hvidløg. Tilføj gulerødderne og kør det til det er en ensartet masse, hjælp evt. til med en dejskraber. Tilføj æg, oregano mel/havregryn, salt og peger. Rør det i nogle min. Lad det hvile i køleskabet minimum 20 min.
Med en tsk. formes små kugler. Steges på en pande med rigeligt olie, skal have 2 min på hver side sådan cirka.
De smager som en slags falafler, kan bruges til en salat, f.ex min Edamame-avocado-mango salat som på billedet, eller i en pandekage/tortillia. Er det til en salat er den en god ide at lave en nem tomatsovs til, da det eller er lidt tørt.
Jeg overvejer at prøve at putte lidt chiafrø i for at stabiliserer dejen mere og for at se om det gør dem mere saftige. Skriv hvis i prøver det før mig.

Her blev de guflet af stor og små.





mandag den 16. maj 2016

Glutenfri Burgerboller


11-12g tørgær
2,5 dl lunken vand
300-450 g mel (jeg brugte 200g havremel og 200 rød Finax)
7 g salt
40 g sukker
40 g blødt smør
Sesamfrø
evt. lidt olivenolie, timian og rosmarin

Bland 300g mel med sukker, slat og tørgær. Hæld den lunkne væske i og rør - et i bagemaskine på langt program. Når der ingen klumper er i længere tilføjes timian, rosmarin og ½ spsk. olie. Tilføj lidt mere mel, dejen skal være let og luftig uden at være klistrende.
Hæver 1 time. Slå dejen ned. Form til 8-10 boller. De hæver godt så de skal være godt flade max. 1½cm høj. Pres de flade boller ned i tallerken med sesamfrø hvis du vil have det på. Hæver 20-30 min.
Bage ved 225g varmluft i  13-15 min.


fredag den 13. maj 2016

Glutenfri Vegetarburger

2-3 små eller 1½ store gulerødder
1 medium løg
3 dl kogte brune ris (ca. 1dl ukogt)
1 dåse bønner (jeg brugte chilibønner som jeg skyllede)
Cheddar ost
Salt og peber
Tilbehør:
Glutenfrie burgerboller (f.ex. Oopsies)
Taco Sauce (obs. for gluten, jeg bruger altid Santa Maria)
1 avocado, moset
Tomater
Creme Fraiche

Kog risene efter posens instrukser. Hak løget og riv gulerødderne. Svits løg og gulerødder på en pande med lidt olie i 2-3 min til de er bløde.
Hæld drænede bønner, kogte ris, løg og gulerødder i en blender. Fortsæt til de er en ensartet masse, det må ikke være for grødet, så hjælp blenderen lidt ved at røre lidt i det. Smag til med salt og peber.
Fordel massen i 6-8 burgere á 2cm tykkelse. Steges over medium varme 5 min på hver side. De sidste 2 min skal panden dækkes over.
Smør bollen med avocado-mos, tilsæt creme fraiche, taco sauce og cheddar.

Burgeren er godkendt, og "smager forbavsende godt" ifølge min kød-elskede mand, så den kan virkelig noget ;-) Yummmmmmmmmmm

tirsdag den 3. maj 2016

Pizza i gasgrill

 Dette giver to medium pizzaer, til 2-3 pers.

25g frisk gær
4½ dl lunt vand
2 spsk. olivenolie
1½ tsk. salt
ca. 600g jeg brugte halvt af hver Finax rød/Fiberbagemix fra Urtekram
En PIZZAbagesten

Rør gæret ud i vandet, tilsæt olie og salt. Rør melet i og tilføj mel lidt efter lidt til dejen er let , men ikke klistret. Du skal kunne rulle den ud uden den hænger i kagerullen. Rør det sammen, f.ex. på bagemaskine på "lang, dej". Eller rør i min 5 min. og lad hæve 30 min. Herefter laves to lige store kugler, som rulles ud på bagepapir , prik i dejen med en gaffel og herefter hæver den ved stuetemp. i 20min. HUSK at klippe bagepapiret til så det passer med bagestenen ellers går der ild i bagepapiret.
Vi brugte gasgrill med 4 brændre som alle stod på 350C. I selve rummet er der dog kun cirka 300 grader. Giv pizzaen med fyld 8 min.
Har du ikke en gasgrill se da opskriften på pizza i kuglegrill her.

En super simple tomatsauce:
2 spsk. olie
1 fed hvidløg (skal bare presses flad under en kniv)
1 flaske passata (purerede tomater)
½ tsk. salt
½ tsk. honning eller sukker

Hvidløget i olien,. Fjern hvidløget. Tilsæt passataen og lad den riste lidt før du skruer ned. Lad det simre 15 min. Det må IKKE koge, det ødelægger den gode smag i tomaten. Lad det køle ned. Hvis saucen er varm når den kommer på dejen, trænger den ned og gøre dejen våd og gummiagtig.

Jeg lægger osten som det nederste fyld så bliver det ikke brændt.