torsdag den 19. januar 2017

Foccacia langtidshævet

Dej:
5 dl lunkent vand
25 g gær* (undlades hvis der bruges landbrødsmix fordi der er tørgær i) kan nøjes med 15g, hvis den får 10 timers hævetid.
2 tsk. FiberHusk (loppefrøskaller)
2 tsk. salt
1 tsk. honning
 7 dl Glutenfrit mel (jeg brugte Finax Landbrøds mix)
2 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
-----
Krydderolie:
1 1/2 tsk. tørret eller frisk rosmarin, lidt timian, lidt basikilkum
1 tsk. salt
2 spsk. oliven olie
evt. et lille fed hvidløg

for extra smag kan sorte oliven presses ned i brødet

Smuldr gæren i en skål og tilsæt vandet. Rør rundt til gæren* er opløst.
Tilsæt FiberHusk, olivenolie, salt og honning. Rør rundt og lad det trække i ca. 10 min. Hæld melmixen i og ælt dejen i en røremaskine i 5-10 min..

HURTIG VERSION:
Dejen skal føles klæbrig. Lad dejen hvile i skålen under et viskestykke i ca. 30 min. et lunt sted.
Brug lille bradepande (25×35 cm). Læg dejen i formen og tryk den ud, så den dækker hele bunden. Lad brødet hæve et lunt sted i 15-20 min. Lige inden brødet skal i ovnen prikkes huller  dejen. Pensl det hævede brød med Krydderolien.
Sæt ovnen på 175ºC. Pensl det hævede brød med Krydderolien. Bages midt i ovnen i ca. 35 min.

LANGTIDS VERSION:
Brug en  lille bradepande (25×35 cm). Læg dejen i formen og tryk den ud, så den dækker hele bunden. Lad dejen hæve et køligt sted 6-10 timer. Lige inden dejen skal i ovnen prikkes huller i dejen med en finger. Pensel det hævede brød med Krydderolien.

Bages v. 175C i 35 min.

Hørfrøsboller med durra og havre

ca. 14-18 boller afhængig af om du vil have boller eller burgerboller
7 dl mælk
50g gær
4 spsk. FiberHusk (loppefrøskaller)
500g  glutenfritmel (jeg brugte Finax Urkraft Melmix m. durra og havre)
½ dl hyben mel (kan undlades, men det tilføjer c-vitamin, lækker smag og farve)
40g  blødt smør
3/4 -1dl hørfrø
3 spsk.  sirup (brugte mørksirup)
1 tsk. salt

Lun mælken op til 37C og bland det med gæren. Tilføj FiberHusk, rør godt og lad det derefter stå 10 min.
Tilsæt herefter de øvrige ingredienser og rør på maskine 10 min.
Form de 18 boller, evt med lidt olie på hænderne. Lad dem hæve 30-40min. u et viskestykke eller træk en stor posen m. luftlomme over bagepladen.
Pensel bollerne, hvis det ønskes. Bages i ovnen ved 200C varmluft i 25-35 min

torsdag den 12. januar 2017

Tunfrikadeller


Tunfrikadeller
til 4-5pers.
3 dåse tun i vand
2 fint hakket/revet løg
2 fed hvidløg
1 tsk. timian
1½ æg
2 spsk citron
2 dl glutenfri rasp (fås f.ex i Rema)
250g hytteost 

Riv eller hak løget fint. Hæld vandet fra tunen. I en foodprocessor  røres det hele sammen. Lad det hvile, gerne en times tid.
Form små kugler (en spsk. med top pr. delle), rul dem i rasp, hvis det ønskes (på billedet 1 er det dude, billede 2 halv af hver). Steges i olie sammenlagt 12 min, vend undervejs x flere.

Ærte-Avocadocreme:
1 dl cashewnødder el. mandler
3 dl ærter
1 avokado
evt. 1 fed hvidløg
2-3 spsk creme fraice
1 spsk. olivenolie
2 tsk. citronsaft
½ spsk. god honning
 kryddersalt og friskkværnet peber


Blendet nødderne. Blendet resten af indholde til en lækker lind creme.

Som tilbehør kan man for eksempel vælge pasta, ris, salat eller/og grøntsagstænger. De smager også rigtig godt kolde, så de er perfekte til madpakken også.