Der var en fejl i denne gadget

tirsdag den 10. februar 2009

brugsforvirring og forsøgsdyr!

Så kom den endelig, brødmaskinen. I går ankom den og den har bagt tre brød nu og er i gang med risengrød.
Det første brød - et "rugbrød" blev klæbrigt og noget gik helt galt så det rød ud til højre. Men efter det lavede jeg et brød af halv Finax "rugbrødsmel" og halv Aurion Quinuamel. Det blev rigtig godt, ligner en kage men sager af franskbrød. Skulle måske have hævet en anelse mindre da det kollapsede lidt til sidst. Efter det lavede jeg "rugbrød" det blev også super godt. Begge brød er lavet i hal portion for jeg var bange for de ville hæve for meget op og brænde maskinen af, men næste kan blive det ”full size”.
Og nu står den og laver risengrød, tager 1 time og 10 min for 1L. Det er dejligt nemt bare hælde det hele i og så bipper den når den er færdig. Ingen brændt lugt eller brændt gryde bagefter.
Maven er lidt i udu i disse dage, er vist kommet til at spise noget gluten, men jeg ved ikke hvorfra det kommer. Håber snart maven er på rette spor igen, nu gik det lige så godt. Valter har også være hjemme siden mandag - han har fået sig en grim lungebetændelse.
Regner med at få brev fra lægen om biopsisvar her sidst på ugen, måske først i læste uge.
Vi ved ikke endnu hvor til vi taget til sommer for vi ved ikke, hvordan udvalget af glutenfrie produkter er i Tjekkiet. Vi ved det er stort i Sverige og Tyskland, men vi havde egentlig planlagt Tjekkiet i 4 uger. Men vi må tage en beslutning her i februar eller marts.

torsdag den 5. februar 2009

Mysli eller müsli - de smager begge godt

Jeg har lavet müslibarer og müslimorgenmad, begge af nedenstående ingredienser (dog ikke sesam i morgenmaden ;-))

Boghvede flager (Buckwheat flakes) - erstatning for havregryn.
Glutenfri Cornflakes
Sesamfrø (Sesame seeds)
Tranebær (Cranberries)
Rosiner (Raisins)
Græskarkerner (pumpkin grains)
Mandler (almonds)
Honning (Honey).


Barene er prøvesmagt, de er gode, men smager måske en tand for meget af honning - smag og behag. Næste gang tænker jeg at prøve med halv sukker halv honning, og hasselnødder og walnødder.
I dag skal vi have en af mine yngslingsspise. Tacos som jeg heldigvis godt må spise, dog uden taco seasoning.


tirsdag den 3. februar 2009

Lykken er - eller er den?

At finde ud, at mig saucedyret-Trine ikke længere må spise Jensens' saucer, da ALLE indeholder gluten.
Nå, men pyt så er der jo bare Knorr. Men ak nej. Men da indtræf lykken - idet jeg i SuperBest, helt presset op i et hjørne, finder en “Oscars bearnaise”, og to andre saucer fra Oscar………. Hvorpå der tydelig står NO GLUTEN. Yahooooo, hvor dejligt min dag var reddet. Men pengepungen bliver lænset når man skal shoppe glutenfri. Her nogle eksempler hvorfor:

1kg finax “hvedemel” 37,95
1kg finax grovmel 37,95
200ml færdigblandet bearnaisesauce 19,95
375g cornflakes 26,95
1kg boghvedeblanding 46,95
400g fuldkornsbrød 35,95
250g knækbrød 27,25
325g müesli 51,95
250g pasta 27,25
200g 43,70
105g Twix u. gluten 25,95
175g småkager 41,95

Og som jeg sidder her er jeg kommet i tanke om at jeg har glemt at tjekke for gluten i den hønse bouillon jeg har putte i den tomat/rispilaf jeg skal have med til frokost i morgen. Selvfølgelige er der både, maltodextrin, hydrolyseret vegetabilsk protein og hvedemel i. For f….. da også, og jeg have glædet mig sådan til den frokost. Nedern altså.

Kylling med ekstra fjerkræsaroma og minus pasta
Ja man opdager nogle ting, ubehagelige ting, når man nærstuderer varedeklarationerne. F.eks. stødte jeg i dag på kyllingepålæg som bl.a. var tilsat fjerkræsaroma. Jeg mener hvis ikke kylling smager af fjerkræ uden den bliver tilsat fjerkræsaroma, så har jeg ikke lyst at spise den. Den fik selvsagt lov at blive på hylde.
Så gik jagten ellers ind på noget gluten pasta/spagetti. Og jeg fanden meget lækkert pasta bl.a. I Brugsen, F.eks. Emmer pasta, Spelt pasta, fuldkors pastas osv. Osv. men ALT indeholdt gluten. Så det kan åbenbart kun fås på nettet.
Der er gluten i rigtig mange ting man overhoved ikke kunne forestille sig, så som i noget: sojasauce, K-salater, sodavandsis, lakrids, chokolade, vitaminpiller, kødpålæg, pølser, knor saucer, alm. cornflakes og frysekartofler.
Lørdag bagte jeg mit første glutenfrie brød, et groft franskbrød og et “rugbrød”. De blev begge rigtig gode, og de holder sig frisk længe.
Vi har bestilt en bagemaskine, som jeg glæder mig helt vildt til at tage i brug, regner med den ankommer i morgen eller overmorgen.

Go go eller No-go

Det er en jungle lige nu så meget jeg ikke må få, men også rigtig meget jeg gerne må få.
Se f.eks. listen nedenfor:

Indeholder ikke gluten, må derfor gerne spises af glutenintolerante
Boghvede
Special
Cornflakes
Special havregryn
Glutaminsyre (E 620)
Glutaminat (E 621-25)
Glucosesirup
Kikærtemel
LaktoseMælkesukker
PolentaQuinoafrø/-mel
Sagogrynkartoffelmel
Mejsmel (Marizena)
Rismel
Hirsemel/frø
Hørfrø
Græskarkerner osv.
Tapioka

Indeholder gluten; og må ikke spises af glutenintolerante
Bulgur
Knækkede hvedekorn.
Byg
Couscous
Dextrose
Durumhvede
Emmer
Enkorn
E 1404: Oxideret stivelse
E 1410: Mono-stivelse-phosphat
E 1412: Di-stivelse-phosphat
E 1413: Phosphateret di-stivelse-phosphat
E 1414: Acetyleret di-stivelse-phosphat
E 1420: Acetyleret stivelse
E 1422: Acetyleret di-stivelse-adipat
E 1440: Hydroxy-propyl-stivelse
E 1442: Hydroxy-propyl-di-stivelse-phosphat
E 1450: Stivelse-natrium-octenyl-succinat
E 1451: Accetyleret oxideret stivelse.
Havre
Hvede
Hvedeprotein
Hvedeprotein hydrolyseret
Hvedestivelse
Madlavningsfløde
Malt
Maltekstrakt
Maltodekstrin
Maltose (maltsukker)
Mannagryn
Modificeret stivelse
Rasp
Rug
Semulje
Sojasovs (Kan også fås uden hvede.)
Spelt
Stivelse (Stivelse fra kartofler, ris eller majs indeholder ikke gluten)
Urhvede
Vegetabilsk protein
Vegetabilsk protein, hydrolyseret

Tungen lige i mundende har jeg ret? Der er godt nok meget at memorerer der. Nå, men over tid lærer, jeg jo hvile produkter der er ok og hvilke der ikke er også er det jo kun når vi skal have noget nyt der skal nærstuderes deklaration igen.

Diagnose eller ikke-diagnose

Kort før jul kontaktede jeg min praktiserende læge, da jeg i flere år har haft perioder med diarre, oppustedhed og træthed.
Min mor har Mb. Crohn som er en kronisk tarmsygdom der kan give samme sygdomsbillede. Jeg tror det er, derfor jeg var tøvende ved at gå til læge. Jeg var bange for jeg skulle det samme igennem. Men efter fødslen af min yngste datter i Dec ‘07 blev symptomerne kraftigere, og optrådte med kortere og kortere interval og begyndt også at have mavesmerte nogle morgener og aftner. Nu var det altså tid at få taget tyren ved hornene og gå til lægen. Alle blodprøver var normale, også dem for Mb. Crohn, dog var der lige den ene prøve (gliadin) som var forhøjet og min læge henviste mig til videre undersøgelse.
Torsdag den 29 jan. var jeg til en gastroskopi og fik taget biopsier for med 100 % sikkerhed at be-eller afkræfte om jeg har gluten allergi.
Lægen på sygehuset mente at når én prøve var forhøjet så var det glutenintolerance og han sagde, at jeg om to uger ville få et brev der bekræftede dette, samt en henvisning til en diætist. Så nu er det bare at gå og vente på det bliver den 12-13 feb. Så jeg kan få det ud af hoved og ordentlig i gang men et nyt liv uden gluten, for der er stadig en chance/risiko for det ikke er det men måske noget andet. Men den glutenfrie diæt er jeg allerede startet på, på opfordring af lægen på sygehuset.